אנפורנה 2016

דיווח מבקעת אנפורנה – כך כתב גיל שחם ב-5 בנובמבר, 2016:

מצאנו את שרידי הפסל, הוא שם במקומו, ולמרות שיני הזמן מה שנשאר עדין מרשים ומעביר את המסר חזק ובגדול! תיעדנו את הפסל והסביבה, לקחנו נתוני מיקום וקצת נתונים פיזים עכשויים, מצורפות מספר תמונות על גבי שקפים וברזולוציה מופחתת כדי שיהיה אפשר להעביר הכל במייל, אם יש עניין אשמח להעביר קבצי תמונות ברזולוציה גבוהה בהמשך.

קצת על הטיול שלנו ועל איתור הפסל… אפשר להגיד שהפסל של עזרא בבקעת האנפורנה התנחל לי בראש לפני כ-30 שנה כאשר ראיתי את צילום השחור-לבן הגדול והיפיפה של אברהם חי בקומת הכניסה לבניין גילמן באוניברסיטת תל אביב ומאז רכס האנפורנה אצלי על הכוונת :-), טיילתי הרבה בעולם וגם בנפאל אבל לאנפורנה לא הגעתי והדימוי המשולב של  ה"משגר" והאדם אל מול הרכס המדהים של האנפורנה ישב וחיכה.

השנה החלטנו אשתי ואני שאנחנו מקבצים את ה"ילדים" (גדולים כבר, אבל אף פעם לא מסרבים לנסוע לטיול טוב:-) מטיוליהם בעולם (מונגוליה, דרום אמריקה ו…שנת שרות) נפגשים כולם בנפאל ועושים את הטרק לבייס קמפ, סיפרתי להם על האובססיה הקטנה שלי, הסתכלנו על התמונות ועל איזכורים באינטרנט ליצירתו של עזרא ומציאת שרידי הפסל הפכה למשימה משפחתית.

במהלך הטרק מזג האוויר קצת הדאיג אותנו, בדרך למעלה חטפנו ימים של גשם ועננות עם ראות אפסית, לשמחתנו ביום ההגעה לבייס קמפ התבהר חלקית וכשהגענו לאכסניה שבביס אחר הצהריים מיד יצאנו לחפש את הפסל. האזור בו נמצא הפסל נקי לחלוטין משלג בעונה זו כך שהשאלה היתה עד כמה הפסל הרוס ואם ניתן יהיה להבחין בשרידים, כשיצאנו לכיוון מהאכסניה הבת הצעירה שלי, גל, ביקשה לראות שוב את הצילום ושאתאר מה בעצם אנחנו אמורים לראות, אמרתי לה משהו כמו – סלע גדול מאוד ואליו מוביל ועולה שביל מדרגות/חומה נמוכה וצרה של כ 30 מטר, עמדנו ליד מצבה חדשה שהוצבה ב-2012 לשלושה מטפסים קוראנים שנהרגו בטיפוס לאנפורנה 1 ונמצאת כמה עשרות מטרים מהאכסניה ומנקודת התצפית העקרית של המטיילים (שבסביבתה מתוחים המון דגלים טיבטים), המצבה צופה מערבה ודרום מערבה למרחב בו אמור להיות הפסל ואכן מיידית גל מזהה את הסלע (אבן ה"ראשה") ואת חומת האבנים הנמוכה המובילה אליו, בינגו! עוד הליכה של 150-200 מטר ואנחנו למרגלות הפסל, עלינו על המשגר ולראש אבן הראשה וספגנו את החוויה, רכס האנפורנה היה מכוסה עננים והיה ברור שנחזור שוב בבוקר, צילמתי שיהיה משהו ביד אם למחרת יהיה מזג אויר גרוע יותר.

לשמחתנו למחרת 10/10 היה בוקר צלול ויפה, לאחר הזריחה הלכנו שוב לפסל והפעם גם לקחנו מכשיר הגי.פי.אס כדי להוציא נ.צ למיקום מדויק למי שירצה להגיע בעתיד, הראות היתה מושלמת והעליה לאורך המשגר אל ראש הסלע ומול הרכס ופסגת אנפורנה 1 שווה כל מאמץ. מזג האוויר הנהדר איפשר לצלם ול"שחזר" את התמונות שנחרטו אצלנו ולתעד פיזית את מצב הפסל, הצטרפו אלינו הפורטרים שלנו שקצת לא הבינו מה זה וקצת היו גאים בזה. באופן סמלי וכסוג של הזדהות, הוקרה וזכרון החזרנו לפסל קצת מהאבנים שנפלנו מפגעי מזג האוויר והזמן.

כשהתחלנו להתקפל ועשינו צילומים אחרונים הגיעו לסביבת הפסל זוג הולנדי שסיפר שהם הבחינו ב"מונומנט" הזה אתמול ומאוד התרשמו וחשבו שמדובר פה במשהו פולחני נפאלי, שמחנו לספר להם מה היצירה הזו, מי יצר אותה ואת סיפור משלחות השיקום לאורך השנים, הם כמובן לא ויתרו על צילום בראש הסלע אל מול הרכס… זהו עד כאן הסיפור שלנו.

מצורפות מספר תמונות, אני חושב שדי מדברות בעצמן, שימו לב לתמונה עם מסך המכשיר מה שרואים שם זה נ.צ גיאוגרפי וגובה של נקודת ההתחלה של המדרגות, תמונה נוספת מראה את המרחב מאנדרטת הזכרון לקוריאנים לכיוון מערב ודרום מערב, סימנתי את הפסל כפי שהוא נראה משם, מי שירצה לחפש את הפסל זו הנקודה לעמוד ולאתר אותו.

אם מישהו מתכנן לבקר את הפסל ומעוניין בפרטים נוספים אפשר להתקשר אלי:

054-4335807 gil.shaham@gmail.com